06 - 422 31 522 Ellen@skinbodymind.nl
Lavendel

Ben je wel eens in de zomer in de Franse Provence geweest? Je hebt dan vast al die prachtige paarse velden gezien. Vaak wordt gedacht dat dit lavendel is, maar meestal is dat niet zo. Echte lavendel groeit over het algemeen boven de achthonderd meter op kleine veldjes op de helling. De grote paarse vlekken die opvallen in de Provence en die je als eerste ziet, zijn meestal velden lavandin, een aparte gekweekte plantensoort die op de echte lavendel lijkt, maar toch net weer anders is.

Geschiedenis van de naam Lavendel

De echte lavendel (Lavandula officinalis of L. angustifolia) is een oeroude plant en heeft een lange geschiedenis die teruggaat naar de Romeinse tijd. De naam lavandula is vermoedelijk afgeleid van het Latijnse ‘lavare’ dat ‘wassen’ betekent.Mogelijk dat het populaire gebruik van lavendel ten tijde van de Romeinen daar een reden voor is. Men strooide in die tijd lavendelbloemen in het bad omdat de geur fris en tegelijkertijd zoet was. Blijkbaar een gewilde combinatie. ‘Lavare’ komt nog terug in het ouderwets Nederlandse woord lavet waar men tot veertig jaar geleden in werd gewassen.

Een andere mogelijkheid is dat de naam ‘lavendel’ afgeleid is van de oude naam ‘livendula’ wat het latijnse woord voor  ‘levendig’ of ‘blauwachtig’ is. De naam ‘officinalis’ duidt op de geneeskrachtige eigenschappen van de lavendelplant. Al eeuwenlang beschouwt men de lavendelplant als zeer werkzaam voor allerlei kwalen.

Geschiedenis van Lavendelolie

Lavendelolie is de bekendste en een belangrijke olie in de aromatherapie. De geschiedenis van de moderne aromatherapie is in feite begonnen met de lavendel. In 1930 verbrandde René-Maurice Gattefossé, een Franse chemicus en parfumeur, een hand bij een explosie in zijn laboratorium. De snelle genezing van de huid door middel van kompressen met pure lavendelolie (en dat zonder littekens!) was wonderbaarlijk snel.  Deze gebeurtenis was in feite de start van modern wetenschappelijk onderzoek naar essentiële oliën.

Hoe wordt de olie uit de plant gehaald?

Bij lavendel wordt gebruik gemaakt van waterdampdestillatie. Grote roestvrijstalen ketels worden gevuld met het bloeiende deel van de lavendelplant. Hier wordt hete waterdamp doorheen geblazen. Door de hitte en het vocht knappen de oliecellen in de planten. De stoom neemt de vrijgekomen olie mee waarna de waterdamp weer afgekoeld wordt tot water. Omdat de lavendelolie niet mengt met water, blijft het op het water drijven. Nadat water en olie gesplitst zijn, is de lavendelolie ‘geoogst’.

Voor 1 liter essentiële olie is maar liefst 160 kilo verse bloemen van het bloeiende kruid nodig! Trouwens, het water dat gebruikt wordt om de olie uit de plant te halen, is ook therapeutisch zeer nuttig. Dit lavendelwater of lavendelhydrolaat verkoelt bij jeuk en verzacht een verbrande en rode huid.

Gebruik Lavendelolie

De lavendelolie wordt tegenwoordig verwerkt in cosmetica, huidverzorgingsproducten als shampoos, zepen, maar ook in schoonmaakmiddelen en parfums.

Maar daarnaast is het ook een geweldige eerste hulp olie. Het is door zijn antiseptische eigenschappen ideaal bij behandeling van hoesten, kou, verkoudheid, sinusklachten, griep, maar ook bij behandeling van wonden, zweren en blaasontsteking. Dus het is altijd handig een flesje landelolie bij de hand te hebben.

Tevens is lavendelolie, door zijn kalmerende en ontspannen eigenschappen, goed in te zetten bij psychologische klachten. Denk hierbij aan onrust, depressie, migraine of slapeloosheid. 

Recepten Lavendel

Onrust:

Neem voor het slapen gaan een warm (37graden) bad met 5 tot 8 druppels lavendelolie. Ga hier 10 – 15 minuten inliggen. Je kunt ook de lavendelolie 1 tot 3 maal daags, 3 tot 4 druppels, aanbrengen op je zonnevlecht, de binnenkant van je polsen of op de voetzolen.

Splinter of wondjes (ook bij brandwonden):

Als je de splinter verwijdert hebt breng dan een druppel lavendelolie aan op deze plek. Hiermee voorkom je een infectie.

Kinderen:

Omdat lavendelolie een lage toxiciteit heeft en niet irriteert is het samen met kamille een van de veiligste olien voor baby’s en kinderen. Pas wel je hoeveelheid aan:

baby’s tot 1 jaar: 1 druppel lavendelolie op 1 theelepel basisolie. Gebruik dit bij luieruitslag, rusteloosheid of als massageolie.

kleuters tot 5 jaar: 2-3 druppels op 1 theelepel basisolie. gebruik dit bijvoorbeeld door een druppel op het kussen te doen voor een heerlijke rustige nacht.

kinderen tot 12 jaar: 5-8 druppels op 1 eetlepel basisolie. Gebruik dit als massage olie bij angsten.

In de salon

In de salon wordt ook veel met lavendelolie gewerkt. Zo heeft Chi een complete lavendellijn ontwikkeld.

Lavendel bezit huidherstellende eigenschappen en is zeer verzachtend en verzorgend voor de huid. Naast de heerlijke bloemige en kruidige geur, is lavendel een ideaal huidverzorgingsproduct dat goed is in te zetten bij puistjes en een vette huid. Zeer geschikt voor de gevoelige huid.

Pin It on Pinterest

Deel Blog

Deel dit Blog met je vrienden