06 - 422 31 522 Ellen@skinbodymind.nl

Kokosolie

Is kokosolie gezond? Kan het kwaad om kokosolie te gebruiken bij het koken als ik aan het lijnen ben? Wat doet kokosolie voor de huid? Mag ik het ook in mijn haar smeren? Zo maar wat vragen die ik regelmatig krijg, dus tijd voor een blog over Kokos.

Hoe wordt kokosolie gemaakt

Kokosolie wordt gemaakt van kopra, het vruchtvlees van de kokosnoot. Deze wordt gedroogd (vaak buiten in de zon), hier wordt de olie uitgeperst en eventueel bewerkt, dit gebeurt op verschillende manieren.

Gerafineerde kokosolie: Met de gedroogde kopra wordt de zogenoemde RBD kokosolie gemaakt, wat staat voor refined, bleached, deodorized. Deze olie wordt geraffineerd, gebleekt en ontgeurd en verliest tijdens dit proces (bij de meeste producenten) een gedeelte van zijn voedingsstoffen.

Ongerafineerde kokosolie: Deze olie wordt ook gemaakt op basis van gedroogde kopra, maar wordt zo min mogelijk bewerkt. Het heeft geen of een lichtere behandeling ondergaan en behoudt op die manier alle voedingstoffen. Hierdoor blijft vaak de bekende kokosgeur en -smaak behouden.

Voeding

Regelmatig krijg ik de vraag of opmerking dat kokosolie juist ongezond is, omdat het een verzadigd vet is. Dat klopt ook, alleen neemt je lichaam deze vorm van verzadigd vet juist goed op, zeker als je het combineert met andere gezonde voeding.

Het hele idee dat verzadigd vet ongezond is, blijkt onjuist te zijn. Het is gebaseerd op onjuiste conclusies uit de jaren zeventig die door de voedingsindustrie zijn omarmd. Sindsdien eten we massaal “vetarm”, producten boordevol goedkope suikers en koolhydraten. Het aantal gevallen van hartklachten en obesitas neemt hierdoor juist TOE.

Ook wijst studie na studie uit dat er GEEN verband is tussen verzadigd vet en hartziektes, integendeel. Dus koken met kokosolie is juist een hele gezonde keuze.

Huid

Kokosolie is een klassieker in de huid- en haarverzorging. Hiervoor gebruik ik de biologische kokosolie, die is wit van kleur en ruikt heerlijk naar kokos. Onder kamertemperatuur is kokos een vaste substantie, maar in de hand smelt het onmiddellijk. Kokos wordt vooral in zonneproducten gebruikt, vanwege de verzachtende werking en zorgt mede voor het soepel houden van de huid. Een typische zomerolie voor het gehele lichaam omdat het de huid licht verkoelt. Het is daarnaast een ideale massageolie. Kokos laat een flinterdun beschermlaagje op de huid achter.

De kokosolie is voor zoveel dingen inzetbaar. Zo kun je denken aan droog eczeem, schilferige of schrale huid, pluizig haar of roos. Maar ook je mond spoelen met kokos helpt je tanden en tandvlees gezond te houden.

Voordelen van kokos op een rij:

 

 1. Goed voor de stofwisseling en vetverbranding
  Kokosolie stimuleert en reguleert de stofwisseling en verhoogt de vetverbranding.
 2. Ondersteunt het immuunsysteem
  Kokosolie is rijk aan laurinezuur wat zeer krachtig werkt tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.
 3. Bevordert een gezond hart
  Kokos heeft een positief effect op een evenwichtig cholesterol. Het verhoogt het goede HDL cholesterol en verlaagt stoffen in de bloedbaan die voor ontstekingen kunnen zorgen.
 4. Geeft je direct energie
  De vetten uit kokosolie worden gelijk door het lichaam gebruikt als energiebron en hierdoor zal het lichaam het niet als vet opslaan. Een echte energie boost!
 5. Verbetert de spijsvertering
  Kokosolie wordt gemakkelijk geabsorbeerd en verteerd door het lichaam in vergelijking tot andere vetten. Ook zorgt het voor een verbeterde opname van essentiële vitaminen, mineralen en aminozuren.
 6. Goed voor huid en haar
  Kokosolie bevat hydraterende en voedende eigenschappen die de elasticiteit van huid, haar en nagels bevorderen en intact houden. Enzymen gaan cel beschadiging tegen waardoor je lichaam wordt beschermd tegen ontstekingen en tegen het verouderingsproces. Het heeft dus een anti-aging werking.
 7. Verhoogt celregeneratie
  Omdat je stofwisseling ook versnelt, worden oude cellen sneller door je lichaam vervangen door nieuwere, gezondere cellen.
 8. Zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel
  Door het verzadigende effect van kokosolie kan het de trek in geraffineerde koolhydraten en verwerkte voedingsmiddelen verminderen. Hierdoor heb je minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.
 9. Ondersteunt het lichaam bij ongemakken
  Helpt striae te voorkomen bij zwangerschap. Spoel dagelijks met kokosolie tegen een slechte adem. Bij jonge baby’s is kokosolie goed in te zetten bij luieruitslag of berg op het hoofd.
 10. Ideaal om in te bakken
  Tijdens verhitting van reguliere oliën zoals olijfolie kunnen er transvetzuren ontstaan of andere vetachtige verbindingen die het lichaam niet of nauwelijks kan verteren en overtollig belast. Door het stabiele karakter van kokosolie ontstaan er geen giftige verbindingen wanneer deze wordt verhit en hierdoor belast je je lichaam dus minder.                     

In de praktijk

De biologische kokosolie is in de praktijk te koop in potjes van 50ml. Voor mij is het inmiddels een onmisbaar product in de praktijk, de badkamer en de keuken. Enthousiast geworden en wil je het uitproberen, bestel hem dan snel…

Pin It on Pinterest

Deel Blog

Deel dit Blog met je vrienden