06 - 422 31 522 Ellen@skinbodymind.nl

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is de oudste medicinale wetenschap die is overgeleverd. Ze stamt uit de Oud Indiase cultuur en is ongeveer 5000 jaar geleden op schrift gezet. Het begrip “ayurveda” komt uit het Sanskriet en is een combinatie van “ayur” wat “leven” betekent. Het slaat op de verbinding van lichaam, ziel en geest, die de basis vormen van het leven. En “veda” wat “weten” of “kennis” betekent. Ayurveda betekend dus “wetenschap van het leven”.

De vijf elementen

Ayurveda gaat ervan uit dat wij opgebouwd zijn uit vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. Dit zijn de bouwstenen van alles wat er is: het heelal, de aarde, de planten, de dieren en de mens zijn allemaal opgebouwd uit deze vijf elementen.

Aarde   Alles wat vast is zoals onze botten.
Water   Alles wat vloeibaar is zoals ons bloed en lymfevocht.
Vuur     Alles wat dingen kan omzetten zoals de spijsvertering.
Lucht   Alles wat gasachtig is zoals de zuurstof die wij inademen.
Ether   Alle ruimte om ons heen.

Ieder mens wordt geboren met een eigen unieke combinatie (constitutie genaamd) van deze vijf elementen. Als deze balans behouden blijft ben je gezond en gelukkig, als het echter in onbalans raakt dan kan er ziekte ontstaan. De vijf elementen samen vormen de drie dosha’s, die ontstaan door drie combinaties van de vijf elementen. De combinatie van aarde en water vormt kapha, vuur en water vormen pitta en tenslotte ontstaat vata uit de elementen lucht en ether.

Ayurveda en de huid

De Ayurveda beschouwt een persoon als een holistisch geheel en richt zich op het in evenwicht brengen van de persoon en het creëren en harmonie. De Ayurvedische kennis laat zien dat er een duidelijke connectie bestaat tussen alle elementen van het lichaam. Hieronder vallen de huid, en de verschillende vitale processen die zich in het lichaam afspelen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Volgens deze Ayurvedische denkwijze streef ik ernaar om bij jou de vijf elementen op harmonieuze wijze met elkaar in balans te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van persoonlijk aangepaste massages, behandelingen, kruiden, essentiële oliën en muziek. Al deze dingen zullen de vijf elementen beïnvloeden en balanceren. De gebruikte essentiële oliën en cosmetica pas ik aan jouw behoefte aan om zo het gewenste resultaat te kunnen bereiken.

Ik werk in de salon met het merk Lakshmi. Door gebruik te maken van de kennis van Ayurveda en aromatherapie biedt Lakshmi effectieve producten die ik gebruik bij massage en andere behandelingen. Ze zullen een lichamelijke en geestelijke balans creëren door de disbalans bij de wortel aan te pakken. Het zal een stralende, gezonde, zijdeachtige, zachte en vitale huid ondersteunen en behouden. Er is voor ieder huidtype een aparte lijn ontwikkeld en ook een andere werkwijze.

Vata, Pitta en Kapfa

Een Vata type heeft een mooie dunne huid met veel mimiek, zacht, licht of olijf van kleur met fijne poriën.  Een onevenwichtige Vata huid is arm aan talg en vocht, is vaak droog en ziet er flets en mat uit. Er ontstaan in dit type huid snel expressielijntjes, de huid jeukt vaak en kan er craquelé uit zien. De Vata huid heeft veel zorg en voeding nodig om er mooi en jeugdig uit te blijven zien.

Een Pita type heeft een heldere, goed doorbloede huid met een gemiddelde huiddikte en een normale huidglans, middelgrote poriën. Een onevenwichtige Pitta huid is gevoelig en gestrest, kan last hebben van verminderd huidvet (wat als bescherming dient voor de huid) en oppervlakkige pukkeltjes, huiduitslag, roodheid, couperose en pigmentplekjes. De Pitta huid heeft halfvolle producten nodig die de huid kalmeren en de aanmaak van huidvet ondersteund.

Een Kapha type heeft een zeer zachte, dikkere huid met minder mimiek, wat grotere poriën en meer huidglans. Een Kapha huid blijft langer jeugdig. Een onevenwichtige Kapha huid heeft neiging te vet te worden en kan last hebben van verwijde poriën, acne en een overmatige huidglans, en kan bleek en slecht doorbloed zijn. De Kapha huid heeft magere producten nodig die het vochtgehalte herstellen en de huidfunctie stimuleren.

Misschien heb je al een idee maar weet je het niet zeker doe dan de dosha test hier.  En kom vervolgens een keer een heerlijke Ayurvedische behandeling uitproberen.

Pin It on Pinterest

Deel Blog

Deel dit Blog met je vrienden