06 - 422 31 522 Ellen@skinbodymind.nl

Aromatherapie.

Etherische oliën (ook wel aromatische of essentiële oliën genoemd) worden op natuurlijke wijze veelal uit geurige heilzame planten gewonnen. Ze activeren het afweersysteem, zijn nuttig voor lichaam en geest en hebben een gunstige invloed op de gezondheid. Het gebruiken en toepassen van etherische oliën heet aromatherapie.

Wat zijn etherische oliën.

Etherische oliën zijn de vluchtige geurstoffen uit aromatische planten, geproduceerd en opgeslagen in speciale cellen in de plant. De geurcellen zijn op verschillende wijze gelokaliseerd zoals bijvoorbeeld bij:

 • roos en jasmijn in de bloemblaadjes.
 • pepermunt en basilicum in het blad.
 • gember en valeriaan in de wortel.
 • sandelhout en ceder in het hout.

De plant gebruikt deze aroma’s voor het aantrekken van nuttige insecten en/of bestrijding van ziektekiemen. Om deze eigenschappen voor mensen te gebruiken, worden de essentiële oliën uit de plantendelen geëxtraheerd. Over het algemeen worden ze gewonnen via waterdampdestillatie, maar ook persing of CO2 extractie wordt als techniek gebruikt. Het resultaat is een etherische olie die je via verschillende toepassingen kunt gebruiken.

Elke olie bezit een eigen, unieke samenstelling van actieve bestanddelen. Dit mengsel van werkzame stoffen bepaalt de werking en eigenschappen. Sommige oliën pas je toe bij lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld schimmelinfecties, ontstekingen of acné. Andere oliën bezitten een grote psychische en emotionele waarde. Ze kunnen bijvoorbeeld ontspanning bevorderen of een ruimte aangenaam begeuren, waardoor onrust en angst vermindert.

Werking.

Er verschijnen meer en meer studies die de werking en eigenschappen van oliën ondersteunen. Het lijkt erop dat onze reukzin een grote rol speelt bij de werking van aromatherapie. De geurreceptoren in onze neus communiceren met delen van onze hersenen (limbisch systeem) die herinneringen en emoties opslaan. We zullen het allemaal herkennen. Als we bijvoorbeeld lavendel ruiken denken we bijvoorbeeld aan onze oma’s. Als je het daar als kind leuk had zal je er zeker blij van worden. Was een bezoek aan oma minder prettig dan zal het ruiken van lavendel geen prettige ervaring voor je zijn. Zo maken we in ons leven vele associaties die te maken hebben met een bepaalde geur.

Toepassingen.

Hoewel het woord ‘aroma’ erop duidt dat de geur van de oliën geïnhaleerd wordt, kunnen deze plantaardige stoffen ook op de huid worden gebruikt. Ze kunnen zelfs worden ingenomen als smaakstof. Elke soort olie bezit specifieke eigenschappen en kent verschillende toepassingen.

Inhalatie:

Aromatherapie kan worden ingezet op diverse manieren: thuisgebruik, op kantoor of zelfs in ziekenhuizen. De olie kan worden verspreid door speciale aromaverdampers. De geur van bepaalde essentiële oliën, zoals bergamot, rozemarijn, sinaasappel en mandarijn, kunnen de concentratie vergroten. Andere hebben een positief effect bij verbetering van de stemming en het bevorderen van een gevoel van ontspanning. Van oliën als lavendel, roos, sinaasappel, bergamot, citroen en sandelhout is aangetoond dat ze onrust, stress en bepaalde vormen van slapeloosheid kunnen verlichten. Ideaal dus voor in de slaapkamer maar ook in een verzorgingshuis. Kies jouw olie vooral met je neus, als je een olie lekker vindt ruiken gebruik deze dan.

Voor in de auto

Voor in de huiskamer of praktijk

Luxe uitvoering met glazen bol

Op de huid:

Om etherische oliën op de huid te gebruiken is het raadzaam de olie eerst te mengen met een plantaardige olie, zoals jojoba of amandelolie. Je kunt ook een etherische olie kiezen die je heerlijk vindt ruiken en mixen met je dagelijkse gezichts- of lichaamsverzorgingsproducten. Daarnaast is massage een fijne manier om aromatherapie toe te passen, omdat het werkt op verschillende niveaus. Door de huid worden de oliën opgenomen in het lichaam en tegelijkertijd worden de oliën ingeademd. Natuurlijk is er nog de positieve werking van de massage zelf.

Een aantal oliën kunnen ontstekingen bestrijden en antibacteriële of antischimmel eigenschappen hebben zoals: tea tree, oregano, tijm, kruidnagel.

Andere oliën hebben een verzorgende, anti-aging of rustgevende werking op de huid, bijvoorbeeld roos, lavendel, neroli en jasmijn.

In de salon zijn essentiële oliën een onderdeel van de natuurlijke behandeling. Om bij infecties, stress, huidklachten en andere gezondheidsproblemen te ondersteunen. De ervaring leerde mij dat dit niet alleen een zachte maar ook zeer heilzame werking heeft. Ik werk met de etherische oliën en gezichtsverzorging van Chi.

Smaakstof:

Ook in de keuken zijn etherische oliën zeer goed inzetbaar. Let hierbij goed op de dosering en neem een olie van hoge kwaliteit. Ik plaats regelmatig een recept op facebook. Producten zoals kokos olie, sinaasappelolie en rozenhydrolaat zijn in de schoonheidssalon te koop, informeer van tevoren even of ik het op voorraad heb.

Voorbeeld recept van: Power balletjes met sinaasappelolie en rozenhydrolaat

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 15 power balletjes

 • 100 gr geraspte worteltjes
 • 75 gr dadels
 • 50 gr noten (walnoot, amandel of pecan)
 • 50 gr havermeel
 • 1 el kaneelpoeder
 • 3 el biologisch rozenhydrolaat
 • 1 el gesmolten biologische kokosolie
 • 2 druppels biologische sinaasappelolie
 • Snufje Himalayazout
 • Garnering: gepeld hennepzaad

Hoe maak je het?

Laat de dadels ongeveer 15 minuten weken in het rozenhydrolaat. Rasp de wortel in de keukenmachine. Los de sinaasappelolie op in de kokosolie. Mix de wortels, de olie, de dadels en de overige ingrediënten in de keukenmachine tot een plakkerig deeg. Kneed een bal van het deeg en laat ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast. Maak kleine balletjes van het deeg en rol ze door het gepelde hennepzaad. Geniet ervan!

Pin It on Pinterest

Deel Blog

Deel dit Blog met je vrienden